bagel | obwarzanek |
|
|
baguette | bagietka |
|
|
bread | chleb |
|
|
bread with bran | chleb z otrębami |
|
|
breadcrust | skórka od chleba |
|
|
bun | bułka słodka |
|
|
crisp | chrupiący |
|
|
croissant | rogal |
|
|
crumbs | okruchy (chleba) |
|
|
crumpet | racuch |
|
|
cut | kroić |
|
|
focaccia | placek |
|
|
grits, groats | kasza |
|
|
jewish hallah | chałka |
|
|
macaroni, noodles | makaron |
|
|
oatmeal | płatki owsiane |
|
|
pita | pita |
|
|
rice | ryż |
|
|
roll | bułka |
|
|
rye bread | chleb żytni |
|
|
slice | kromka |
|
|
smear | smarować |
|
|
stale | czerstwy |
|
|
toast | tost |
|
|
white loaf | bułka paryska |
|
|
wholemeal bread | chleb razowy |
|
|
zwieback (US), rusk (UK) | suchar |
|
zebrał i opracował: Bartłomiej Trybuła
Design by Bartłomiej 'Hx' Trybuła 2009. All rights reserved.