steam | gotować na parze |
|
|
soak | namoczyć |
|
|
smoke | wędzić |
|
|
slice | pokroić |
|
|
simmer | gotować na wolnym ogniu |
|
|
season | przyprawić |
|
|
salt | posolić |
|
|
roast | piec |
|
|
put | włożyć |
|
|
prepare | przygotować |
|
|
pour | wlać |
|
|
pot | gotować w garnku |
|
|
poach | gotować jajka bez skorupki / u |
|
|
pickle | marynować |
|
|
pepper | popieprzyć |
|
|
overcook | rozgotować |
|
|
peel | obierać |
|
|
mould | formować |
|
|
mix | mieszać |
|
|
mince | mielić |
|
|
grill | grillować |
|
|
grate | trzeć |
|
|
fry | smażyć |
|
|
freeze | zamrażać |
|
|
dilute | rozcieńczyć |
|
|
defrost | rozmrażać |
|
|
cut | kroić |
|
|
crush | rozgnieść |
|
|
crumb | obtoczyć |
|
|
cool down | ostudzić |
|
|
cook | gotować posiłek |
|
|
chop | siekać |
|
|
boil | gotować wodę, zupę |
|
|
boil | gotować |
|
|
add | dodać |
|
|
stew | dusić |
|
|
store | przechowywać |
|
|
strain | przecedzić |
|
|
stuff | faszerować |
|
|
sweeten | posłodzić |
|
|
thicken | zagęścić |
|
|
warm up | odgrzać |
|
zebrał i opracował: Bartłomiej Trybuła
Design by Bartłomiej 'Hx' Trybuła 2009. All rights reserved.